tiistai 19. maaliskuuta 2013

Tupakka ja poltettavat yrtit

Moni tuttavani polttaa tupakkaa ja miettii miten saisi tuon terveellisemmän, parantavan kasvin lailliseksi täällä peräpohjolassa.
No, siihen on ratkaisu hieman alempana, aluksi vähän johdantoa..

On mielestäni aivan sairasta, että kasvi, joka syötynä on myrkyllinen, joka aiheuttaa kuumeen ja huonoa oloa, on laillinen poltettuna. Eli tupakka.
Mutta sitten  taas kasvi, jolla voi hoitaa kehoa ja sielua, on laiton.
Tämä kertoo jotakin vinksahtaneesta lainsäädännöstämme.

Mutta tähän on tosiaan ratkaisu. :)
Tupakkateollisuus on melkoinen rahasampo, ja tupakkaan sotketaan kaikkea mahdollista pskaa sekaan, myrkkyjä, riippuvuutta aiheuttavia lisäaineita yms yms.
 
Tupakka on monelle tapatupakointia, se on vaan niin kivaa. Mutta eihän sen tarvitse olla juuri tupakkaa jota polttaa, kannattaa sekoittaa tupakan sekaan luonnon yrttejä. Ne ei edes maksa mitään. Pikku hiljaa voi vähentää tupakan määrää seoksessa ja alkaa polttaa pelkkiä yrttejä. Esimerkiksi ukon tulikukka hoitaa keuhkoja poltettuna, sillä on hoidettu aikoinaan keuhkosairauksiakin, ja sen sanotaan auttavan tupakasta vierottautumiseen.
                                                                                                 Ukontulikukka


Kun ihmiset alkavat polttaa tupakan sijasta rohtokasveja haitallisen kasvin sijaan , heidän olokin paranee. Yrtit hoitavat. Ja yhtäkkiä maailmassa ei enää haisekaan pelkkä tupakka, vaan erilaiset yrtit.
Jos ensin muutamat alkavat polttaa yrttejä tupakan seassa tai tupakan sijasta kokonaan, alkaa pian muukin väestö polttaa yrttejä, kun tajuavat niiden terveellisyyden, sen ettei ne aiheuta haittoja, vaan hoitavat. Ja maistuvatkin paremmalta.






Ja kun ihmiset alkavat sitten polttaa yleisilläkin paikoilla erilaisia yrttisavukkeita, kuka sitten siankärsämöä, kuka pujoa jne.. alkaa yrttisavujen tuoksu olla tuttua. Enää ei olekaan outoa, ettei tupakka haise, vaan haiseekin joku yrtti. Kun näihin yrttisavujen tuoksuun alkaa ihmiset tottua kaduilla ja kaikkialla, eivät ihmiset kiinnitä huomiota hajuihin, tai siihen että jollain on pieni pussukallinen vihreää nokkosta josta hän käärii yrttisätkäänsä.
Ja mitä sitten voimmekaan tehdä ihan missä vain, ilman huolen häivää? ;) hihiii, peräpohjolaankin tulee siten vapaus hoitaa itseään myös maagisilla yrteillä. Missä vain, koska vain.


  

Pujo, joka parantaa unennäköä                                                       






Yrteistä voi tehdä myös ihania yrttisavuke-seoksia, esim ruusunterälehtiä, mustaherukanlehtiä ja nokkosta. Ja sekaan voi ripotella pikkuisen vaikka aitoa vaniljaa, neilikkaa tai jauhettua lakritsinjuurta. Maistella monia makuja. Jauhettu neilikka on ihanaa poltettuna, se tuntuu kielen päällä hauskalta, ja se avaa myöskin keuhkoja. Kaakkois-Aasiassa paikalliseen tupakkaan sekoitetaan neilikkaa, ja vaikka se tupakka on siellä tosi vahvaa, se ei maistu niin vahvalta neilikan takia.

Nokkonen

Yrteissä on sekin ihana puoli, että saa juuri monipuolisuutta, ei ole vain se yksi kasvi, tupakka jota polttaa. Voi polttaa eri kasveja eri tilanteen mukaan. Iltaisin nukuttavaa humalaa, aamuisin piristävää minttua, lemmenhetkinä rakkaudellista ruusua jne.. Mutta kannattaa muistaa, että ruusunterälehtiä ei kannata ottaa mistään kukkakaupan ruususta. Niissä on kaikenmaailman torjunta-aineita. Luomua kannattaa tietenkin suosia. Ja ihaninta on itse kerätä kasvit. Voi maistella mikä itselle tuntuu hyvältä ja polttaa sitä.

Kohta pääsee keräilemään kasveja. Jos keräätte lehtiä polttamista varten, kannattaa lehdet fermentoida, ettei ne käy kurkkuun. Ja ennenkuin pääsette itse keräilemään, voitte tehdä yrttitupakoitanne yrttiteestä. Mutta kannattaa katsoa vähän mitä niissä yrttiteepakkauksissa on. Jos poltatte valmiista yrttiteepakkauksista, niin suosittelen tutustumaan esim Yrttitohtoreiden (saa Runsaudensarvesta ja festareilta), Frantsilan ja Labbyn yrttiteevalikoimiin. Niillä on ainakin   suomalaisia hoitavia kasveja seoksissaan.                                                                            
 Minultakin voi tilata yrttejä. :)



Tässä vielä omia arvioitani eri rohdoksista poltettuna:

Nokkonen- tosi ihana, miehinen, mausteinen, voimallinen.
Mustaherukanlehti- androgyyninen, buustaava, herkullinen.
Vadelmanlehti- herkkä, lempeä, naisellinen, kuitenkin aika höttöinen materiaali, joten ei kannata kauheasti laittaa.
Siankärsämö- mausteinen, mystinen, voimallinen.
Pujo- hyvänmakuinen, auttaa unennäössä. Intiaanit polttivat hampun seassa pujoa, jotta muistaisivat unet paremmin. Olen itse allerginen pujolle, mutta poltettuna en saa mitään allergiaoireita. Suosittelen!
Mesiangervonlehti- hyvin neutraali, hyvä perusmaku
Mesiangervonkukka- voimakasmakuisempi, naisellinen, iloinen, piristävä.
Humalankävyt- jos ei saa unta, suosittelen! Tulee uni silmään vähän liiankin helposti.
Ukontulikukka- keuhkoja avaava, mutta itse en mausta tykännyt, tosi vahva omalaatuinen maku, joku voi siitäkin tosin tykätä, ja suosittelen kokeilemaan juuri sen keuhkoja hoitavan ominaisuuden takia.
Ruusun terälehdet- aivan ihania, tulee kaunista seosta kun laittaa ruusua mukaan. Rakkaudellinen ja hyvänmakuinen. Tästä voi tehdä vaikka lemmensavukkeen. ;)
Minttu- pirteä, iloinen, hyvänmakuinen.




23 kommenttia:

  1. Mitä osaa pujosta tulee polttaa, "kukkaa" vai lehteä?

    VastaaPoista
  2. Voi polttaa kumpaakin, mutta itse olen polttanut lähinnä pujon kukkaa, siten että vähän on pieniä lehtiäkin joukossa.

    VastaaPoista
  3. Pujosta voi sitten saada päänsärkyä ja pahimmillaan migreeniä. Toisille aiheuttaa pahoja painajaisia. Sisältää tujoni-nimistä hermomyrkkyä, joka voi suurina määrinä aiheuttaa kouristuksia ja keskenmenoja.

    Luonto on täynnä hienoja juttuja, mutta myös myrkyllisiä ja vaarallisia juttuja. Otetaan selvää, ennenkuin syödään ja poltetaan mitä hyvänsä ja pidetään toisistammekkn huolta.

    VastaaPoista
  4. Pujon tujoni voi aiheuttaa hallusinaatioita liaallisena määrinä kuoleman...... allerginen ei voi polttaa tai hengittää esim pujoa, joten...... Polttaminen ei aina ole hyvästä, silloin tällöin saattaa olla, mutta ei jatkuvan käyttönä.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö allerginen voi polttaa pujoa? Onko vaikkapa kokemusta? Ei pahalla, mutta kiinnostaa. Allergianhan aiheuttavat proteiinit, ja ne kyllä muuttuvat erittäin voimakkaasti kuumuudessa. Sinänsä en toki suosittele allergisia kokeilemaan, ihan varalta.

      Poista
  5. Eikö näistäkin tule savua kuitenkin keuhkoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai, kaikki nopeasti palava aiheuttaa häkää. Näillä yrteillä haitta- hyötysuhde paranee huomattavasti. :)

      Poista
  6. Ihana uutinen tupakoitsijallea, mistä voi tilata ja mitä fermentointi tarkoittaa jos kerää itse yrttejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://kuuyrttitarhassa.blogspot.fi/2012/07/villiyrttien-hiostaminenfermentointi.html Tässä esimerkiksi hyvät ohjeet fermentointiin. :)

      Poista
  7. Kiitos, fermentointi käynnissä;)

    VastaaPoista
  8. Minä kanssa olisin tilaamisen kannalla.... Ei ole pihaa enkä ole muutenkaan näiden yrttien tai minkään muunkaan vihreän kanssa puuhastellut.

    VastaaPoista
  9. Entä yrttisavujen ikäraja? Aitoa tupakkaa en tahdo, ikäni puolesta en saisikaan. Voisin minttusätkää ja jotain nokkosta poltella...

    VastaaPoista
  10. Anteeksi, minä olin edellinen anonyymi. Vastaus tälle kommentille kiitos, laitoin google tilin jotta näkisin helpommin milloin vastaus on tullut :)

    VastaaPoista
  11. Hei,

    Miten teiltä saisi tilattua esimerkiksi minttua/mesiangervonkukkaa/humalankäpyjä? Paljonko se kustantaisi? Haluaisin kovasti päästä tupakan myrkyistä eroon, säilyttäen kuitenkin polttamisen ilon. Vaihtoehdot kuulostaisivat todella houkuttelevilta.

    Terveisin,
    Roosa

    VastaaPoista
  12. Jääkö yrtien polttamiseen kokkuun ja onko se eilimistölle haitallista

    VastaaPoista
  13. Hei. Onko tämä blogi vielä käytössä kun ei vähään aikaan ole kuulunut mitään. Olisin kiinnostunut ostamaan yrttejä :)

    VastaaPoista
  14. Uskallanko poltaa pujoa vai lähteekö henki olen 13 v

    VastaaPoista
  15. Intiasta ostin yrttitupakkaa.
    Ayuvverdista yrtti hoitoa.Hyvä oluen kanssa.

    VastaaPoista
  16. Ekaa kertaa kuulin tämmöisistä! Asiaa olen useasti ihmetellyt, että miksei näin tehdä. Lapsena kyllä kyhättiin koiranputken sisään heiniä ��
    Mistä voisi tilata? Kelpaako vain fermentoitu? Kiinakaupoissa kyllä myydään, mutta...

    VastaaPoista
  17. Minulla on toistamiseen keuhkoveritulppa kaikki tutkimukset tehty eikä mitään vikaa löydy Olisiko tuo ukontulikukka ratkaisu tähän

    VastaaPoista
  18. Miten sinulta voi tilata yrttejä ja paljon ne maksaisivat?

    VastaaPoista
  19. Minäkin olisin kiinnostunut ostamaan sinulta yrttejä!

    VastaaPoista
  20. Myytkö vielä yrttejä? Ja kuinka paljon maksais kun olisin kiinnostunut.

    VastaaPoista